Szukaj na tym blogu

sobota, 23 marca 2013

Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami.

składniki na 4 porcje:
- ok. 60 dkg wieprzowej łopatki, 25 dkg pieczarek, 1 duża cebula, 3 marchewki, 1 średni seler, 5 ząbków czosnku, 25 dkg makaronu świderki lub rurki, sól, pieprz, bazylia, tymianek, kolendra, majeranek.
sposób przygotowania:
- umyte, przyprawione ziołami i pokrojone mięso kładziemy na rozgrzaną patelnię, dodajemy rozdrobnioną cebulę i czosnek. Podsmażamy parę minut, aby mięso nabrało lekkiego koloru złotego. Pieczarki podduszamy chwile w rondlu na wodzie. Następnie wkładamy zawartość patelni do garnka i dodajemy podgotowane pieczarki. Gotujemy to przez chwilę na wolnym ogniu, dodajemy posiekane warzywa i gotujemy aż będzie miękkie mięso. Ugotowaną zawartość mięsno-warzywno nakładamy na wcześniej ugotowany makaron. Można podawać z surówkami wg uznania i polać keczupem. 

Propozycja podania gulaszu.
fot.Stantex

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...