Szukaj na tym blogu

środa, 20 marca 2013

Kluski śląskie z selerem. ( Danie wegetariańskie )

składniki na 2 porcje:
- 4 średnie ugotowane ziemniaki, ½ ugotowanego selera, mąka ziemniaczana ( ¼ części ziemniaków). 1 cebula, olej do smażenia, przyprawy ( sól, pieprz ).
sposób przygotowania:
- ziemniaki i seler przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem, powierzchnię wyrównać. Odebrać ¼ masy, w te miejsce wsypać tyle samo mąki, odebrane ziemniaki dodać z powrotem, ugnieść kluski na ok 3 cm średnicy każda, następnie wrzucić je do garnka z gotującą się osoloną wodę. Gotować ok 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Posiekaną cebulę smażymy aż się zarumieni, następnie wykładamy kluski na talerz ( patrz zdjęcie ), dodajemy na nie podsmażoną cebulę na oleju. Można podawać z surówką wg uznania.9

Kluski śląskie z selerem podane z dwoma rodzajami surówek.
fot. Stantex

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...