Szukaj na tym blogu

środa, 17 kwietnia 2013

Kotlety warzywne.

 składniki na 12 kotletów:
- 2 kalarepy, 2 marchwie, 1 mała cukinia, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 jaja;
- ½ szklanki otrębów orkiszowych, ½ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka bułki tartej ( ½ do ciasta, ½ do panierki) ok.1 łyżka soli, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.
sposób przygotowania:
- warzywa tarkujemy na wiórki, Cebulę i czosnek pokroić na drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, Konsystencja musi być gęsta, aby dobrze formować kotlety. Z przygotowanej masy nabieramy dużą łyżką i wkładamy do miseczki z bułką tartą, obtaczamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym smalcu.


Tak wyglądają gotowe do spożycia.
fot. Stantex

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...