Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 kwietnia 2013

Łopatka w barwach warzyw z makaronem.

składniki na 3 porcje:
- ok.60 dkg łopatki;
- makron z mąki razowej ( proponowany)
- 1 puszka zielonego groszku, 1 puszka kukurydzy, ok, 25 dkg bukietu warzyw ( mrożonych). 1 duża cebula, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki majonezu, keczup, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
sposób przygotowania:
- umytą łopatkę kroimy w kostkę, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem, zostawiamy aż mięso przejdzie ziołami. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone mięso wraz z posiekaną cebulką i czosnkiem. Tuszymy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie przerzucamy całą zawartość do rondla i gotujemy aż łopatka będzie miękka, wrzucamy mrożonkę ( bukiet warzyw) – dusimy ok. 5 minut. W miskę wrzucamy zawartość garnka ( odcedzić wywar), następnie kukurydzę i zielony groszek, ugotowany uprzednio makaron i mieszamy z majonezem. Można przyozdobić keczupem lub natką pietruszki.
Smacznego.

Łopatka z kolorach warzyw.
fot - Texstan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...